Bardzo ważną kwestią podczas kupowania ryby jest jest zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżową barwę, a mięso musi być sprężyste. Zapach ryby można usunąć, obficie skrapiając ją sokiem cytrynowym, Aby zachować właściwości odżywcze ryb, trzeba je odpowiednio przyrządzić. Smażone są niewątpliwie mają pyszny smak, ale są ciężkostrawne i mają dużo kalorii, głównie jeżeli przyrządzamy je na przepalonym tłuszczu. Gotowane ryby na parze, zachowują aromat, smak i nie wysychają. Wyśmienicie smakują również duszone np. z warzywami albo pieczone w folii albo na grillu. W celu polepszenia smaku mięsa rybiego, można je
przyprawiać ziołami i serwować z różnymi sosami bądź też masłem. Najwięcej kalorii zawierają morskie ryby takie jak łosoś, sardynki, węgorz, śledzie czy tuńczyk, mniej zaś: dorsz, panga, sola, mintaj. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 podnoszą naturalną odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, a także pracę mózgu. W tłustych rybach występują witaminy A i D, natomiast chude ryby są bogate w kompleks witamin z grupy B. Nie sposób też pominąć faktu, że ryby są źródłem wysokowartościowego białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz