Sukcesem zakończył się eksperyment przeprowadzony przez
trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy aplikowali miąższ aloesowy
osiemnastu pacjentom , którzy cierpieli na wrzody układu trawiennego.
Odnotowano u nich znaczącą poprawę samopoczucia , a także natychmiastowy
powrót do zdrowia. Od 1969 roku aż po koniec lat 80-tych badano przeciwzapalne,
antybakteryjne oraz antygrzybicze właściwości pewnych substancji
zawartych w miąższu Aloe Vera,
takich jak
mukopolisacharydy, albo antrachinony. Potwierdzono, że niszczą one
streptokoki , a także drożdże (Candida Albicans) oraz ich mutacje.
Dowiedziono, że w przeciwieństwie do zwykłych antybiotyków nie wywołują
negatywnych skutków w organizmie. przeprowadzono doświadczenia, które sprawdzały niszczycielski wpływ pewnych składników miąższu Aloe Vera
na prątki gruźlicy. Wyniki okazały się na tyle pomyślne, że zachęciły
badaczy do intensyfikacji badań dotyczących antybakteryjnych właściwości aloe vera, który działa wspomagająco na zwalczanie infekcji jamy ustnej oraz paradentozy (próbę badawczą przeprowadzono na 150 pacjentach).